03-02-05

Sneeuwpret 2004/2005 Les Bauges (Fr)

Het Bauges-massief is een subalpiene keten - tussen 650 en 2200 m hoog - die zich als een voorpost van de Hoge Alpen ten oosten van Chambéry situeert. Dit dunbevolkte gebied is vrij onbekend voor het grote toerisme, en dat is meteen de grote aantrekkingskracht voor wie op sneeuwschoenen én op eigen houtje de sneeuw wil opzoeken.

De naam 'Les Bauges' roept niet meteen bekende beelden op. Nochtans heeft dit relatief kleine massief heel wat te bieden voor de liefhebbers van een ongerepte natuur, niet alleen in de zomer maar zeker ook in de winter. In het westen wordt het afgebakend door Chambéry en het meer van Le Bourget, in het noorden door het meer van Annecy, in het oosten door Albertville en de Hoge Alpen zelf. Het grote skitoerisme is voorbijgegaan aan deze driehoek, wat de rust en authenticiteit van het gebied heeft weten te bewaren.

Dag 1 Aankomst in Les Déserts (930 m).
Dag 2 Om vertrouwd te geraken met het wandelen op sneeuwschoenen maak je vandaag een luswandeling via de Mont Peney, met mooi uitzicht op het meer van Le Bourget vanop La croix du Nivolet.
Dag 3 Van Les Déserts gaat het omhoog naar het balkon van Margériaz. Nadien door het bos van St. François en via le Creux du Loup afdaling naar St. François de Sales (800 m).
Dag 4 Vandaag trek je met-bagage-voor-één-nacht door grote sneeuwvlaktes over een kam, die een schitterend zicht biedt op de massieven van de Mont Blanc, les Aravis, les Bauges … Overnachting in de refuge van Creux de Lachat (1350 m).
Dag 5 Je verlaat de refuge en keert terug naar Arith (760 m), eerst langs de kam, vervolgens afdaling langs de chalets van Mariet.
Dag 6 Na een transfer naar Aillon le Jeune, start je met de verkenning van het hogere gedeelte van het Bauges-massief: een magnifiek traject dat je uiteindelijk naar het sympathieke dorpje Jarsy (845 m) leidt, onder de ‘Dent de Pleuven'.
Dag 7 Vanuit Jarsy klim je naar de Montagne d’Alland (1700 m). Een zeer mooie klim terwijl je bent omringd door de hoogste besneeuwde toppen van het massief: Pécloz, Trélod en Arcalod. Je daalt terug af naar Jarsy.
Dag 8 Een knappe laatste tocht langs het gehucht Doucy en onder de imposante Trélod en Le Golet de Doucy. Transfer van het eindpunt van de wandeling in Bellecombe-en-Bauges terug naar Les Déserts.

Moe maar voldaan keren we terug huiswaarts. Nog zo een 830 km autostrade voor de boeg.15:59 Gepost door Marleen & Geert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.